Korte biografie
1874Martin Monnickendam wordt op 25 februari 1874 te Amsterdam geboren, zoon van Nathan Meijer Monnickendam en Roosje Rippe. Martin heeft één broer: Jacques (1872) en twee zusjes: Rachel (1879) en Liesje (1880). Vader is boekhouder bij een en gros leerzaak en weet de kinderen in redelijke welstand op te voeden.
1880-
1895
Martin groeit op aan de Binnen Amstel 20, om de hoek van het Muntplein. Hij wordt in de vierde klas van de vijfjarige H.B.S. van school gestuurd omdat hij zit te tekenen. Zijn ouders onderkennen zijn talent en laten hem ter voorbereiding op het toelatingsexamen van de Rijksacademie van Beeldende Kunsten, les nemen bij de schilder J.A. Rust (die bij hen om de hoek woont).
1891-
1895
Rijksacademie van Beeldende Kunsten Amsterdam. Leerling van August Allebé, N. van der Waay en Carl Dake. Raakt bevriend met Pieter Dupont, Lizzy Ansingh, J.P. ter Maten en Klaas van Leeuwen.
1895Bezoek aan Londen met Nico Jungman en Gerard Koster.
1895-1896Monnickendam woont en werkt twee jaar in Parijs. Deelt samen met de etser Pieter Dupont een atelier aan de Rue Boffin. Volgt colleges aan de École des Arts et Metiers en legt daar de grondslag voor het schilderij dat hem later beroemd zou maken.
1896Monnickendam terug naar Amsterdam. Hij ontmoet daar Ida Elisabeth Rijss en begint een verhouding met haar.
1900Monnickendam bezoekt Brugge.
1901Voor de derde keer dingt Monnickendam mee naar de Prix de Rome. Het onderwerp is deze keer 'Boas en Ruth'. Hij moet het in de eindstrijd opnemen tegen A.H. Gouwe, P.C. Mondriaan en M. Butter. Monnickendam levert een prachtige prestatie, maar de prijs gaat naar A.H. Gouwe. Monnickendam krijgt zilver. Hij beschouwt dat als een afgang en weigert de prijs te aanvaarden.
1902Hij betrekt een atelier aan de De Ruijterstraat (thans Lutmastraat) dat hij tot 1925 aanhoudt.
1904Monnickendam wordt lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae.Afbeelding (detail)
Het Steiger  Krattensteeg te Rotterdam
Krijt op papier  1918
1905Lid van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas.
1906Monnickendam treedt in het huwelijk met Alice Mouzin, directrice van de 'Industrieschool voor Vrouwelijke Jeugd'. Het huwelijk wordt uitbundig gevierd met zijn vrienden Gerrit Knap, Jopie Bremer, Jan Eissenloeffel en de beeldhouwer Abraham Hesseling. De huwelijksreis voert naar Zweden. Zij gaan wonen aan de Grensstraat 4 te Amsterdam.
1907Monnickendam wordt stemhebbend lid van Arti.
1908 Op 24 augustus wordt zijn dochter Mona Rosa, 'Roos' geboren. Monnickendam wordt vicevoorzitter van Sint Lucas.
1909 Gouden medaille in M¨nchen voor het schilderij 'École des Arts et Metiers'. Gouden medaille tijdens de Vierjaarlijkse te Arnhem voor zijn schilderij 'De Fruitverkoopster'.
1910Eerste solo-expositie bij kunsthandel Kleykamp te Den Haag.
1911Op 24 april wordt zijn tweede dochter Ruth geboren. Freule de Jonge vraagt hem haar leraar te worden, samen met Cornelis Spoor, aan haar 'Internationaal Schilders Atelier'. Een atelier waar met name les werd gegeven aan dames uit de 'betere kringen'.
1912Gouden medaille tijdens de Vierjaarlijkse te Amsterdam voor zijn theaterstuk: 'Entr'acte'.
1913De gouden medaille van Hare Majesteit de Koningin voor zijn schilderij 'Salomé'. Bezoek aan Empe.
1915Met Willem Witsen zendt hij in 1915 werk in voor de tentoonstelling ter gelegenheid van de opening van het Panamakanaal en hij ontvangt daarvoor een zilveren medaille.
1916 Monnickendam wordt lid van de 'Onafhankelijken'. Gaat tekenen voor De Amsterdammer, weekblad voor Nederland. Eerste eenmanstentoonstelling van stadsgezichten, bij de kunsthandelaar Bernard Houthakker.
1917Tweede tentoonstelling bij Houthakker, nu in Haarlem.
1918 Bernard Houthakker organiseert verkooptentoonstellingen in zijn eigen zaak, in Rotterdam en in Den Haag, bij Kleykamp.
1920Tentoonstelling te Brighton met onder anderen Jan Toorop, Willem Witsen, Lizzy Ansingh, Kees van Dongen en Jan Sluyters.Afbeelding (detail)
Goslar - Op den Broken
Krijt en waterverf op papier
1923
1922Tentoonstelling (tekeningen van de Veluwe) bij Bernard Houthakker. Maakt zijn eerste reis naar Duitsland en zijn tekeningen van deze reis worden bij Bernard Houthakker tentoongesteld.
1923Bezoekt andermaal Duitsland (Goslar).
1924Ere-tentoonstelling in het Stedelijk Museum ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag. Bezoekt Belgié en Luxemburg.
1925Monnickendam koopt pand aan de Stadhouderskade 92 en verhuist daar naartoe in oktober van dat jaar. Maakt een reportage voor het Algemeen Handelsblad over de stormramp te Borculo.
1926Bezoekt met vrouw en kinderen Normandié en Bretagne.
1928Zendt samen met Jan Sluyters werk in voor een tentoonstelling in Pittsburgh.
1929Eerste reis naar Italié en bezoekt Venetié.
1931Tweede reis naar Italié en bezoekt onder andere San Remo. Hij krijgt van de Gemeente Amsterdam een opdracht om een portret te maken van de acteur Louis de Vries in zijn rol als Hendrik IV in het gelijknamige toneelstuk van Pirandello. Monnickendam tekent de stadjes rond de Zuiderzee als illustratie voor een serie artikelen in het Algemeen Handelsblad ('De Gedoemde Binnenzee').
1932Eenmans-tentoonstelling bij de kunsthandel Buffa te Amsterdam. Derde reis naar Italié (Florence).
1934Monnickendam wordt zestig en zijn vriend Bernard Houthakker organiseert een tentoonstelling. Hij wordt benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Vrienden brengen geld bijeen voor zijn vierde reis naar Italié en hij bezoekt ditmaal Rome en Siena.
1937Gouden medaille tijdens de Wereldtentoonstelling te Parijs.
1938Oud-leerlingen brengen geld bijeen voor Monnickendams vijfde en laatste reis naar Italié (o.a. Rimini en Assisi).
1943Monnickendam overlijdt ten gevolge van een longontsteking op 4 januari 1943 te Amsterdam.
Afbeelding (detail)
Trap bij huis Porto Mauritio
Aquarel 1931