Korte biografie - 2
Korte biografie - pagina 1 - pagina 2 - pagina 3
1906 Monnickendam treedt in het huwelijk met Alice Mouzin, directrice van de 'Industrieschool voor Vrouwelijke Jeugd'. Het huwelijk wordt uitbundig gevierd met zijn vrienden Gerrit Knap, Jopie Bremer, Jan Eissenloeffel en de beeldhouwer Abraham Hesseling. De huwelijksreis voert naar Zweden. Zij gaan wonen aan de Grensstraat 4 te Amsterdam.
1907 Monnickendam wordt stemhebbend lid van Arti.
1908 Op 24 augustus wordt zijn dochter Mona Rosa, 'Roos' geboren. Monnickendam wordt vicevoorzitter van Sint Lucas.
1909 Gouden medaille in München voor het schilderij 'École des Arts et Metiers'. Gouden medaille tijdens de Vierjaarlijkse te Arnhem voor zijn schilderij 'De Fruitverkoopster'.
1910 Eerste solo-expositie bij kunsthandel Kleykamp te Den Haag.
1911 Op 24 april wordt zijn tweede dochter Ruth geboren. Freule de Jonge vraagt hem leraar te worden, samen met Cornelis Spoor, aan haar 'Internationaal Schilders Atelier'. Een atelier waar met name les werd gegeven aan dames uit de betere kringen.
1912 Gouden medaille tijdens de Vierjaarlijkse te Amsterdam voor zijn theaterstuk: 'Entr'acte'.
1913 De gouden medaille van Hare Majesteit de Koningin voor zijn schilderij 'Salomé'. Bezoek aan Empe.
1915 Met Willem Witsen zendt hij in 1915 werk in voor de tentoonstelling ter gelegenheid van de opening van het Panamakanaal en hij ontvangt daarvoor een zilveren medaille.
1916 Monnickendam wordt lid van de 'Onafhankelijken'. Gaat tekenen voor De Amsterdammer, weekblad voor Nederland. Eerste eenmanstentoonstelling van stadsgezichten, bij de kunsthandelaar Bernard Houthakker.
1917 Tweede tentoonstelling bij Houthakker, nu in Haarlem.
1918 Houthakker organiseert verkooptentoonstellingen in zijn eigen zaak, in Rotterdam en in Den Haag, bij Kleykamp.
1920 Tentoonstelling te Brighton met onder anderen Jan Toorop, Willem Witsen, Lizzy Ansingh, Kees van Dongen en Jan Sluyters.
Lees verder op pagina 3 -->>